Skip to content

Träna travhäst

Träna travhäst

Intresset för att träna travhäst har ökat och det är allt fler ryttare som går över från ridning till körning. Travsport har kommit att bli en sport som engagerar miljontals med människor runt om i Sverige. Ungefär 18 000 travhästar tränas och tävlas i Sverige och 90% av loppen står varmbloden för. I norr är det vanligare att man tävlar med kallblod då de klarar av det kyligare vädret bättre. Oavsett om du har erfarenhet från hästar innan du vill börja träna travhäst eller inte så är det mycket att ta in. Steg ett är att läsa på om travhästens utrustning och varför man har den utrustning man har.

Hästens hälsa är en av de viktigaste delarna av träningsprocessen och för att hästen ska må bra så behöver den bra foder. Om hästen får äta ordentligt så kommer den att hålla sig frisk och stark. Om du undrar över något så kan du kika på hästochhund.se för mer information gällande hästfoder och försäkring.

Träna travhäst genom att kontakta din lokala travskola

Ett tips är att vända sig till din lokala travskola då det oftast hålls nybörjarkurser eller ”prova på dagar”. Att besöka en travskola är även ett utmärkt sätt att känna av stämningen och få en inblick i hur det dagliga arbetet sköts. B-tränarutbildningen är en utbildning som förbereder dig samt ger dig tillstånd att träna travhäst. Utbildningen innehåller teori om djurskydd, tävlingsreglementet och andra lagar som är aktuella i travsport. Ett slutprov skrivs sedan och efter det görs ett praktiskt prov där du får visa upp dina kunskaper på travbanan.

Efter avslutad kurs kan du ansöka om körlicens vilket ger dig tillstånd till att både träna samt tävla på Sveriges alla travbanor. Teoridelen går att göra via webben om man inte kan vara på plats. För att kunna genomföra kursen måste du ha viss förkunskap i hästhantering och travsport samt uppfylla vissa krav. Om du inte har någon erfarenhet av hästar finns det en förberedande kurs som du bör gå. I den förberedande kursen får du lära dig grunderna i hästhållning och att träna travhäst. Efter den förberedande kursen kan du sen ansöka till att läsa B-tränarkursen.

En annan variant av trav

En annan form av trav som är mer populär utomlands är monté. Det har blivit mer och mer populärt i Sverige med monté de senaste åren men här sitter man på hästen istället för i en sulky. Sporten kan liknas vid galopp förutom att hästen travar precis som om den skulle haft en sulky bakom sig. För vissa kan det vara lättare att gå från ridning till monté om man vill träna travhäst. Då får man fortfarande en ridkänsla samtidigt som man får ta del av traven. Här gäller det dock att man som ryttare håller vikten på 65 kg.

Lär dig träna travhäst

Man behöver dessutom inte välja mellan körning och monté utan många kuskar väljer att både träna travhäst och rida monté. Det gäller dock att man är starkare i kroppen om man vill tävla för att orka stå upp hela loppet. Ett sätt att bli starkare i kroppen som ryttare är att träna på gym i form av olika styrkepass. På så sätt kan man trimma de muskler som används när man rider monté. Främst är det bålet och magen som behöver bli starka för att kunna hålla uppe kroppen i ett helt lopp.

Alla kan börja med travsport

Oavsett om du har varit aktiv inom ridsporten sen innan eller inte är det aldrig försent att gå över till att träna travhäst. Du kan gå förberedande kurser som lär dig allt om hästhållning från grunden och så finns det mer avancerade kurser. Då det handlar om djur är det viktigt att man kan alla regler och hantering av häst. Travsporten är en sport som blivit en succé världen över där Sverige är ett av de ledande länderna. Det är en sport som är älskad av hästmänniskor likaväl som icke hästmänniskor. För den som fortfarande vill hålla kvar vid ridningen men ändå träna travhäst är monté det perfekta alternativet.