Skip to content

Åbytravet

Åbytravet

Travsport är en av Sveriges mest älskade sporter, just för att det intresserar fler än aktiva hästmänniskor. Då det är en sport som inbringar mycket spel och pengar, anordnas det stora tävlingar året om över hela Sverige. Den enda dag på året det inte anordnas tävlingar på någon av Sveriges 33 travbanor är julafton. Exempelvis är Åbytravet en återkommande tradition för många, där travet blivit grunden till en gemenskap som kretsar kring evenemang och aktiviteter utöver travet. Travbanorna har gått från att endast erbjuda trav till att bli en helhetsupplevelse. Till den upplevelse man får på Åbytravet bidrar också maten och drycken på restaurangerna som finns i anslutning av travbanan.

Se trav på Åbytravet

Åbytravet är Sveriges näst största travanläggning

Åbytravet är idag Sveriges näst största samt modernaste travanläggning, och tävlingar hålls mest på onsdagar och torsdagar. Omkring 160 000 besökare hittar till travbanan varje år, och idag har anläggningen hela tio stycken restauranger. För företag och andra typer av konferenser finns det åtta lokaler som alla är i olika storlekar. Lokalerna passar lika bra till konferenser som till fester och andra evenemang. För dig som älskar trav och vill dela med dig av din passion för travhästar är travbanan en närmast perfekt lokal. På Åby hålls omkring 60 tävlingsdagar varje år, med både små och stora tävlingar och evenemang.

De största loppen som hålls på Åbytravet är Olympiatravet, Åby Stora Pris, Svenskt Mästerskap, samt Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal. Travbanan på Åby lades om år 2007 för att ge bättre förutsättningar för häst och kusk. Omläggningen innebar att banan utökades med två stycken så kallade ”Open Stretch”-spår. Dessa spår ger hästarna bakom ledaren en chans att kunna vika in antingen ett eller två spår, och på så sätt kunna köra om ledaren på upploppet. På Åby har det inte alltid varit fullt fokus på just travhästar, och innan år 1976 hölls det även galopptävlingar på banan.

En blomstrande ungdomsverksamhet

Förutom att ha Europas modernaste stallbacke som invigdes år 2012, finns det även en stor, aktiv barn- och ungdomsverksamhet på Åbytravet. Det är framförallt elever under och upp till vuxen ålder som vill lära sig mer om travsporten, samt att köra travhäst. Ungdomsverksamheten är en del av Åby Travgymnasium som håller hus i samma anläggning. Det är en av Sveriges äldsta travspecialiserade gymnasieutbildningar som kickade igång sin verksamhet år 2005. De elever som går på skolan får B-tränarlicens, och man kan ta både kör- och montélicens. För de som endast vill prova på att vara en riktig kusk ges det chanser om man ringer och bokar.

Åbytravet är beläget på adress Åbyvägen 2-12, som ligger i stadsdelen Mölndal, söder om Göteborg. För de som åker buss är linje 753 som går mot ”Heden via Chalmers” det enda alternativet. Avstigning ska ske på hållplatsen ”Åby fritidscentrum” eller på ”Kallblodsgatan”. Ifall du kommer norrifrån med bil, är det E6/E20 i sydlig riktning mot Malmö som gäller. Det är viktigt att svänga av vid Åbromotet mot ”Mölndal S” sen kommer skyltar som säger ”Travbana”. För dig som kommer söderifrån gäller samma väg, fast att du kör E6/E20 norrut mot Göteborg,svänger av vid Åbromotet, samt följer travskyltarna.

Sveriges modernaste travanläggning

Sveriges näst största och modernaste travanläggning är Åbytravet, en fullserviceanläggning som erbjuder en besökaren en helhetsupplevelse. Här kan du, oavsett vilken nivå din kunskap om trav ligger på, ha en trevlig stund tillsammans med likasinnade. Det ges möjligheter till att lära sig mer om trav, samt även att få testa på att hålla i tömmarna själv och vara kusk. Varför inte dela med dig av ditt stora intresse till dina kollegor och hålla en konferens eller annat företagsevenemang vid sidan av travbanan på Åbytravet? Framtidsplanerna för anläggningen är ambitiösa, och i framtiden kommer du bara behöva ta några steg ut från hotelldörren för att finna dig på travbanan. Laddningen inför dagens tävlingar kan börja i god tid utan stress.